"Els periodistes intentem ser els primers testimonis imparcials de la història" -Robert Fisk-

dilluns, d’octubre 24, 2005

Berga era bruta i feia pudor per culpa dels porcs a finals del segle XIX

El Roger Cortina ens porta cada dues setmanes històries i anècdotes que es van a viure a la nostra comarca en altres temps. Aquesta setmana el Roger ens comentava els problemes higiènics que va viure Berga fa més de cent anys per l’engreixament dels porcs.
La situació econòmica de Berga a finals de segle XIX i a principis del XX no era gaire reeixida i molts vilatans trobaven en l’engreix del porc algun que altre benefici, ja que la carn del porc va ser la base alimentària durant molts anys. A Berga, tot i tenir escorxador, eren molts els veïns que no declaraven les matances, les quals es realitzaven a la via pública. Aquest fet va portar a l’Ajuntament a fer un crit d’atenció i prohibir les matances. La crida no va tenir molt èxit. Però el problema s’agreujava perquè molts dels propietaris engegaven els seus porcs a passejar pel carrer. D’aquest problema se’n feia ressò el diari de l’època, El Bergadan. El mes de gener de l’any 1887 informava: “Varios vecinos de Berga se quejan de que a las primeras hora de la noche se sueltan y recorren las calles muchos de los cerdos que engordan o ceban en algunas de las casas de Berga. Pues además de provocar una molestia insoportable constituye un atentado a la higiene. De seguro que convertidos en butifarras serian más gratos y aceptables que no vivos recorriendo las calles y despidiendo y propagando emanaciones pestilentes”.