"Els periodistes intentem ser els primers testimonis imparcials de la història" -Robert Fisk-

dilluns, de desembre 19, 2005

AUGMENTA LA PARTICIPACIÓ I EL RIURE crònica del Sopar de les Garrofes


El Sopar de les Garrofes vindria a ser com La Nit dels Oscars de Hollywood, però a nivell de poble i substituint les pel·lícules per garrofes. El sopar es va fer a l’hotel Berga Park, on se celebra últimament aquest acte que, tot i fer-se des de fa 33 anys, ha entrat de ple en l'agenda tradicional berguedana.
L’hora oficial del sopar és sempre a dos quarts de deu, però com en les millors gales sol haver-hi mitja hora de temps per fer un preshow i desfilar per la Catifa Vermella, que en cas de les garrofes se substitueix per les escales de l’hotel i les portes automàtiques de vidre. I aquest any es va començar també d’aquesta manera. Després d’entrar lentament, lluir els vestits i xerrar en hall del Berga Park; els comensals van asseure’s als seus respectius seients per sopar.
Entremig de l’aperitiu, el peix i el petit pastís sacher, s’anava creant expectació per saber qui participaria i quins temes tractarien les garrofes. També se sol mirar de reüll a altres taules per veure qui ha vingut a sopar i fer safreig de l’actualitat del poble. Entremig del sopar es va avisar als comensals que hi havia un parell de cotxes mal aparcats. Curiosament un dels vehicles tenia la matricula “psc”. La Farsa encara no ha aclarit si la matricula era aquesta o es tractava d’una broma.
Abans de la mitjanit el concurs es va posar en marxa. Aquest any han participat deu garrofes, i per tant se supera la preocupant participació de l’any passat, que només es van presentar sis. Un dels temes de les garrofes va ser la cavalcada de reis, en què Ses Majestats de l’Orient van arribar a l’Ajuntament caminant perquè es van desfer les carrosses. Un altre tema que es va tractar va ser la concessió del Patrimoni de la Humanitat. També es van tocar temes aliens a l’actualitat berguedana com la filla del Príncep i la Princesa d’Astúries, l’accident amb helicòpter de Mariano Rajoy i l’Estatut.
En general, les garrofes d’enguany van agradar als comensals i al jurat. Les que van provocar més rialles van ser la primera que es va llegir, i la tercera “Vine, reina, vine”. Aquestes van ser les que van guanyar. El primer premi va caure per sisena vegada a Xavier González, conegut per interpretar el Garrofa dels Pastorets. González es converteix per tercera vegada en Mestre Garrofaire, un honor que s’assoleix havent guanyat dos cops el concurs. El joc de garrofes “Vine, reina, vine” són obra de Roger Cortina, guanyador de l’edició de 2004, i que enguany va quedar segon. Cortina va quedar per sobre de Jordi Royo, guanyador en diverses ocasions del Concurs de Garrofes, que va obtenir el tercer premi en la present edició.
Mentre la portaveu del jurat parlava, en un moment se li va caure el faristol, provocant un gran soroll i un tímid aplaudiment entre els assistents. La Garrofa d’Or va ser per l’actor Ferran Rañé, que també va posar alguna nota d’humor. “Aquest concurs és una cosa envejable, és molt saludable si t’ho mires des de la distància perquè les bufetades anaven ben repartides”, va dir l’actor. Rañé també va voler felicitar d’una manera peculiar la concessió del Títol de Patrimoni de la Humanitat de la Patum: “Heu conservat la Patum, teniu pastorets des de fa més de cent anys, i també bolets. Més que Patrimoni de la Humanitat hauríeu de tenir el premi de la reserva de la biosfera”. El director de l’Agrupació Teatral la Farsa, Daniel Tristany, no va poder intervenir com sol fer. Els problemes de salut li van impedir, tot i que ho va intentar. L’encarregat de cloure el Sopar de les Garrofes va ser l’alcalde de Berga, Ramon Camps, que es va mostrar satisfet per les garrofes d’enguany. “Han estat unes garrofes divertides i que no han ferit sensibilitats”, va dir l’alcalde Camps. L’alcalde de Berga també va invocar una millora en la salut de Tristany. També va comentar que en el sopar havia sabut que ell i l’actor Rañé tenien diverses coses en comú. A part de conèixer al Conseller de Treball Josep Maria Rañé, germà de l’actor i conegut de Ramon Camps en la militància de la UGT, també havien compartit professor d’esgrima. Alguns assistents al sopar van quedar sorpresos, no se sabia que Ramon Camps sabes lluitar amb espasa.El Sopar de les Garrofes va acabar abans de les dues de la matinada. El concurs ha donat el tret de sortida al Nadal Berguedà.