"Els periodistes intentem ser els primers testimonis imparcials de la història" -Robert Fisk-

divendres, d’abril 28, 2006

Un llibre didàctic per descobrir la Patum

El llibre per a nens “Patum, Patum!” és una crònica de la Guita Xica en què s’explica el Corpus berguedà. Jaume Fígols ha escrit el text i Nèlia Fornella ha dibuixat les il·lustracions. L’editorial Albí ha editat 1.500 exemplars que seran distribuïts arreu dels Països Catalans.

Aquest nou llibre per a nens sobre el Corpus berguedà porta per títol “Patum, Patum!” i està molt estudiat. La Nèlida Fornell i el Jaume Fígols fa uns tres anys que estan immersos en el projecte. L’autor assegura que ha tingut prou temps per “revisar i modificar” el text i segons Fígols és molt apropiat pels nens perquè és “entenedor i didàctic”. La Nèlida comenta que a la llibreria on treballa rep moltes felicitacions de professors perquè s’explica perfectament als nens en què consisteix la festa berguedana, i explicar què és el Corpus berguedà sempre ha estat una tasca difícil pels berguedans a causa de la complexitat de la festa.
El llibre narra què és la Patum des de la perspectiva de la Guita Xica. Comença parlant del dia de l’Ascenció i, després de repassar totes les comparses seguint l’ordre dels salts de Patum, s’acaba amb un tirabol. “Els nens són molt espavilats i intel·ligents, així que no he cregut convenient fer un llibre de lectura fàcil”, conclou el Jaume Fígols. Els nens poden seguir el llibre perfectament perquè conté frases amb sentit de l’humor i certes dosis d’ironia.
Les il·lustracions són una part molt important d’aquest llibre. La Nèlida Fornell comenta que fins ara no hi havia dibuixos de la Patum per a un públic infantil. Només hi havia fotografies, imatges de vídeo i les reals a plaça de Sant Pere. “He hagut d’adaptar aquestes imatges per a un públic infantil, i no era una tasca fàcil perquè els nens havien de reconèixer totes les comparses”, diu la Nèlida. I el resultat és positiu perquè sembla que els nens distingeixen totes les comparses de les il·lustracions de la Nèlida Fornell. Les seves filles han fet de crítiques, i assegura que l’han fet suar molt perquè fes uns dibuixos perfectes.
El llibre ha estat editat per Albí i la distribuïdora de l’editorial repartirà una tirada de 1.500 exemplars arreu dels indrets de parla catalana. Així que l'autor ha tingut el repte d’explicar la Patum a persones de fora de Berga.

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

Hvala za intiresny Blog

dimecres, 18 de novembre, 2009

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home