"Els periodistes intentem ser els primers testimonis imparcials de la història" -Robert Fisk-

dissabte, de maig 13, 2006

Josep Agüera: "Les campanyes de prevenció viària serveixen de ben poc"

Aquest professor d’autoescola afirma que a la Catalunya Central hi ha molts accidents, però no tenim les carreteres més perilloses. Agüera assegura que els conductors de les nostres comarques “arrisquen” massa en la conducció.

–Com vol dir que arrisquem massa?
–Anem a una velocitat més alta de la que hauríem d’anar. Circulant per l’autopista, el conductor que va a 120 quilòmetres per hora es queda al darrera perquè tothom el passa, i això que aquesta és la velocitat màxima permesa.
–Quines són les principals causes d’accident a les nostres comarques?
–El 95% de les vegades és per culpa de les persones i dins d’aquest percentatge, la majoria d’ocasions, és per accés de velocitat o distraccions. Ara hi ha menys accidents, però el nombre de víctimes mortals és més elevat perquè amb aquestes velocitats és més fàcil morir.
–Les campanyes per prevenir els accidents tenen algun efecte?
–Les campanyes de prevenció viària serveixen de ben poc perquè només es fan un cop l’any. S’ha de formar en aquest tema a les escoles, en la família i als mitjans de comunicació. Per conscienciar s’ha de donar una formació millor, i això es notaria en tres generacions. Hem d’educar envers aquest tema des que la persona és un infant. Hem d’ensenyar als nens que l’escalextric i els videojocs no són l’exemple a seguir, sinó el contrari.
–L’única formació vial que rep una persona és quan es treu el carnet.
–Sí, i el carnet per punts vol combatre això. Els conductors normals no s’han de preocupar, però els reincidents hauran de fer un curs de reciclatge per posar-se al dia sobre seguretat vial. En aquest país no s’ensenya envers aquest tema. Quan una persona es treu el carnet sap unes normes, però no vol dir que tingui una cultura de la conducció o respecte pel trànsit.