"Els periodistes intentem ser els primers testimonis imparcials de la història" -Robert Fisk-

dimarts, d’octubre 25, 2005

“Gironella ha recuperat la credibilitat institucional”


RAMON COSTA / ALCALDE DE GIRONELLA I PRESIDENT D’ERC AL BERGUEDÀ
Ramon Costa és un dels polítics revelació d’aquesta legislatura. En poc temps ha passat de no tenir un partit clar en el qual presentar-se a ser alcalde de Gironella per Esquerra Republicana, i ser president del partit a nivell comarcal. Ramon Costa va venir a berenar a Ràdio Puig-reig i de passada ens va comentar la seva visió sobre diversos temes d’actualitat de Gironella i la comarca. També ens va fer una valoració de la seva carrera política i la gestió de govern en el consistori gironellenc.

En només dos anys vostè es va presentar per primera vegada com a candidat d’ERC a les eleccions de Gironella sense tenir un contacte directe amb la política prèviament. Les va guanyar, i fa uns mesos el van fer president del partit a nivell comarcal. Creu que la seva vida política ha anat molt ràpida?
La política ens els pobles és tot. Fa molts anys que estic implicant amb el poble i la comarca, des del handbol i l’atletisme. Potser sí que ha anat ràpidament, però ho vull matisar. Crec que això és mèrit d’un equip. Quan vaig veure les persones que volia al meu grup s’anaven incorporant tenia clar que la millor gent estava amb mi. Els vilatans ho van copsar i van confiar amb nosaltres.

Té prou energia, però, per presentar-se una altre vegada a les municipals de Gironella?
Fer dues legislatures pot ser interessant, però ara no és el moment de dir això. Ja m’ho plantejaré.

Hi hagut petites picabaralles amb Casserres des de que vostè és alcalde. Aquestes discrepàncies puntuals han estat motivades perquè vostè i l’alcalde de Casserres, Serafí Costa, han tingut des de sempre visions confrontades envers el tema del traçat de la C16?
En absolut. Quan intueixes que hi pot haver una fricció el que faig és agafar el telèfon i parlar amb la persona que he molestat. No es pot deixar enquistar i quan detectes els motius de la picabaralla les coses se solucionen molt ràpidament. Les relacions amb l’alcalde de Casserres és fluïda, ahir vàrem estar junts. No es pot entendre que dos pobles veïns tinguin mala maror. Poden haver discrepàncies que se solucionen si en asseiem.

També ha protagonitzat alguna polèmica contra l’ex alcalde de Gironella, Lluís Bertrant. L’ha acusat de la crisi econòmica que patia el poble.
Gironella ha passat per uns anys que estava molt mal gestionada. Les despeses eren molt superiors als ingressos, i ens ha portar a la situació on estem. No només ho dèiem nosaltres, sinó tècnics de la Diputació de Barcelona que han fet un estudi i van determinar la realitat de Gironella. Quan vàrem arribar a l’ajuntament, vàrem veure la magnitud del problema i vam començar a treballar. En aquests moments el problema està encarrilat.

La crisi econòmica ha limitat l’acció de govern?
Sí, però a part del problema econòmic hi havia un altre més greu. Gironella havia perdut credibilitat institucional. Se’ls havia enganyat [a diverses institucions] molts cops dient que feien plans de sanejament, que eren falsos, i això generava més dèficit. La feina més laboriosa ha estat recuperar la credibilitat institucional. Ara quan vaig a departaments de la Generalitat ja no es tracta el problema de l’economia. Em pregunten què volem fer.

Quan es va convertir en president d’Esquerra Republicana a nivell comarcal, va dir que intentaria conciliar les diferències que hi ha dins d’ERC. Quines són aquestes diferències?
Això m’ho has de preguntar d’aquí un parell d’anys [quan acabi el mandat dins d’ERC i hagin passat les eleccions municipals].
Dins d’Esquerra hem de llimar el màxim les diferències perquè hi ha un objectiu curt termini: les eleccions municipals del 2007. ERC ha de créixer al Berguedà i ser present a més pobles, i això és difícil amb discrepàncies internes.

De moment, en els principals pobles de la comarca, el criteri d’ERC ha estat fer el pacte d’esquerres i catalanista. Després de les municipals del 2007 se seguirà amb el mateix criteri?
Dir això és aventurar-se molt, i la política és inestable. Respondre aquesta pregunta seria poc prudent.