"Els periodistes intentem ser els primers testimonis imparcials de la història" -Robert Fisk-

divendres, de novembre 25, 2005

LA PATUM DE BERGA, DECLARADA PATRIMONI DE LA HUMANITAT PER LA UNESCO

La Unesco ha aprovat l'accés de la Patum de Berga com a obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la humanitat. La notícia s'ha donat a conèixer a París, on s'ha reunit el jurat. D'aquesta manera, la Patum es converteix en l'única candidatura premiada per part espanyola. Les altres dues candidatures en què també hi havia participació espanyola -el flamenc i la música andalusí i la tradició oral galaicoportuguesa- no han estat seleccionades pel jurat de setze personalitats internacionals, presidit per la princesa jordana Basma Bint Talal.
La notícia ha desfermat l'eufòria a Berga, on s'estava molt pendent de l'anunci de la Unesco. Els berguedans creuen que la declaració afavorirà el reconeixement a escala mundial de la població catalana.
Actes de celebració
Després de rebre el reconeixement, la banda municipal va interpretar el Ball de l’Àliga i el Tabaler va sortir pels carrers de Berga per anunciar la notícia que tothom sabia. A la tarda es va realitzar una passacarrers improvisat, en què van sortir els músics sense comparses, per demanar que es faci Patum per celebrar que la festa berguedana ja és Patrimoni de la Humanitat.
Els actes que estan programats són l’entrega de Títols de Patumaire i un concert de Patum pel dia de Santa Eulàlia.

dimecres, de novembre 23, 2005

Saturnino Domínguez, l’alcalde socialista que només el vol Convergència i Unió

El socialista Saturnino Domínguez ha estat investit alcalde de Puig-reig, amb el suport dels seus companys de partit al Consistori i els regidors de Convergència i Unió. D’aquesta manera es posa punt i final al mandat del republicà Josep Maria Boatella, que ha deixat l’alcaldia per la moció de censura presentada pel PSC i CiU en contra del govern d’ERC, quan només falta un any i mig per les eleccions municipals.

El qualificatiu socialista que acompanya al nou alcalde Saturnino Domínguez li desapareixerà en unes hores, quan el PSC expulsi del partit als regidors que té a l’Ajuntament de Puig-reig.

L’ex alcalde del poble, Josep Maria Boatella, ha deixat clar que les obres que acabin fent CiU i els regidors sense partit serà gràcies als projectes iniciat per Esquerra Republicana de Catalunya.

Saturnino Domínguez és el primer alcalde de Puig-reig que no es va presentar a les eleccions municipals encapçalant una llista, i que prové del segon partit menys votat.

dilluns, de novembre 21, 2005

Volem celebració de Patum


Aquest dissabte vàrem iniciar el compte enrera per la possible proclamació de la Patum com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El dia 25 de novembre, aquest divendres, la UNESCO anunciarà en una roda de premsa a les 14:00h quines manifestacions culturals mereixen rebre aquest reconeixement internacional. Amb el Roger Cortina vàrem comentar en el Berenar la importància de que la Patum rebi aquesta distinció. A part de reconèixer la singularitat de la festa, la UNESCO s’encarregaria de preservar la Patum perquè no perdés el seu sentit.
També vàrem mostrar la disconformitat sobre la decisió del Patronat de la Patum, de no fer una Patum especial per celebrar la possible concessió. El Roger Cortina va explicar com al llarg de la història els berguedans han fet Patum per celebrar una data especial. Des de fa uns dies està en marxa una campanya popular: molts berguedans estan trucant el número de telèfon d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Berga (900 700 122) per demanar que es faci Patum o, si més no, que surtin algunes comparses per celebrar el possible reconeixement.