"Els periodistes intentem ser els primers testimonis imparcials de la història" -Robert Fisk-

dimecres, de desembre 21, 2005

Roben el Sant Antoni de l’obaga de Queralt per divertir-seLa figura de Sant Antoni que hi havia a l’ermita de l’obaga de Queralt ha estat segrestada. Els nois que s’han endut el sant s’autoanomenen Pubilles de Belzebú i han fet un weblog per internet que es pot visitar, l’adreça és: http://barcelona.indymedia.org/
newswire/display/221312/index.php. Suposadament els nois pretenien divertir-se a l’hora d’endur-se la figura del lloc que ocupava des de feia anys, ja que les reivindicacions que fixen per lliurar a Sant Antoni són de broma. Algunes fan referència a aspectes de la comarca com que passi per “la Quar” la línia d’Alta tensió que ha de passar pels Pirineus i que connecta amb França. També demanen coses concretes com “la fusió, democratització i reestructuració de les dues televisions locals de Berga”. Les condicionis que rallen més l’absurd passen per la inclusió del Berguedà “dins de la Federació Helvètica”, que la Patum de Berga sigui “patrimoni de la Valldan”, i convertir “la cereria de Berga” en un centre “sadomasoquisme”. Es dóna com a termini la setena campanada “del rellotge de sol de Sant Pol de Mar”. En cas que no es compleixin les condicions els autors del segrest avisen que Sant Antoni serà “desmembrat” i “sodomitzat fins que el seu recte tingui el diàmetre de la boca sud del Túnel del Cadí”. quest weblog està dins de l’espai d’internet Media Barcelona Media Center. Un lloc de la xarxa que conté informació alternativa en què convergeixen diversos sectors d’esquerres. La revista de tendència anarquista el pèsol negre s’anuncia en aquest portal d'internet. De fet, la publicació llibetària informa en el seu últim número del segrest del sant. El link que es pot trobar a sota de l’anunci de el pèsol negre és la de www.berguedallibertari.org

dilluns, de desembre 19, 2005

AUGMENTA LA PARTICIPACIÓ I EL RIURE crònica del Sopar de les Garrofes


El Sopar de les Garrofes vindria a ser com La Nit dels Oscars de Hollywood, però a nivell de poble i substituint les pel·lícules per garrofes. El sopar es va fer a l’hotel Berga Park, on se celebra últimament aquest acte que, tot i fer-se des de fa 33 anys, ha entrat de ple en l'agenda tradicional berguedana.
L’hora oficial del sopar és sempre a dos quarts de deu, però com en les millors gales sol haver-hi mitja hora de temps per fer un preshow i desfilar per la Catifa Vermella, que en cas de les garrofes se substitueix per les escales de l’hotel i les portes automàtiques de vidre. I aquest any es va començar també d’aquesta manera. Després d’entrar lentament, lluir els vestits i xerrar en hall del Berga Park; els comensals van asseure’s als seus respectius seients per sopar.
Entremig de l’aperitiu, el peix i el petit pastís sacher, s’anava creant expectació per saber qui participaria i quins temes tractarien les garrofes. També se sol mirar de reüll a altres taules per veure qui ha vingut a sopar i fer safreig de l’actualitat del poble. Entremig del sopar es va avisar als comensals que hi havia un parell de cotxes mal aparcats. Curiosament un dels vehicles tenia la matricula “psc”. La Farsa encara no ha aclarit si la matricula era aquesta o es tractava d’una broma.
Abans de la mitjanit el concurs es va posar en marxa. Aquest any han participat deu garrofes, i per tant se supera la preocupant participació de l’any passat, que només es van presentar sis. Un dels temes de les garrofes va ser la cavalcada de reis, en què Ses Majestats de l’Orient van arribar a l’Ajuntament caminant perquè es van desfer les carrosses. Un altre tema que es va tractar va ser la concessió del Patrimoni de la Humanitat. També es van tocar temes aliens a l’actualitat berguedana com la filla del Príncep i la Princesa d’Astúries, l’accident amb helicòpter de Mariano Rajoy i l’Estatut.
En general, les garrofes d’enguany van agradar als comensals i al jurat. Les que van provocar més rialles van ser la primera que es va llegir, i la tercera “Vine, reina, vine”. Aquestes van ser les que van guanyar. El primer premi va caure per sisena vegada a Xavier González, conegut per interpretar el Garrofa dels Pastorets. González es converteix per tercera vegada en Mestre Garrofaire, un honor que s’assoleix havent guanyat dos cops el concurs. El joc de garrofes “Vine, reina, vine” són obra de Roger Cortina, guanyador de l’edició de 2004, i que enguany va quedar segon. Cortina va quedar per sobre de Jordi Royo, guanyador en diverses ocasions del Concurs de Garrofes, que va obtenir el tercer premi en la present edició.
Mentre la portaveu del jurat parlava, en un moment se li va caure el faristol, provocant un gran soroll i un tímid aplaudiment entre els assistents. La Garrofa d’Or va ser per l’actor Ferran Rañé, que també va posar alguna nota d’humor. “Aquest concurs és una cosa envejable, és molt saludable si t’ho mires des de la distància perquè les bufetades anaven ben repartides”, va dir l’actor. Rañé també va voler felicitar d’una manera peculiar la concessió del Títol de Patrimoni de la Humanitat de la Patum: “Heu conservat la Patum, teniu pastorets des de fa més de cent anys, i també bolets. Més que Patrimoni de la Humanitat hauríeu de tenir el premi de la reserva de la biosfera”. El director de l’Agrupació Teatral la Farsa, Daniel Tristany, no va poder intervenir com sol fer. Els problemes de salut li van impedir, tot i que ho va intentar. L’encarregat de cloure el Sopar de les Garrofes va ser l’alcalde de Berga, Ramon Camps, que es va mostrar satisfet per les garrofes d’enguany. “Han estat unes garrofes divertides i que no han ferit sensibilitats”, va dir l’alcalde Camps. L’alcalde de Berga també va invocar una millora en la salut de Tristany. També va comentar que en el sopar havia sabut que ell i l’actor Rañé tenien diverses coses en comú. A part de conèixer al Conseller de Treball Josep Maria Rañé, germà de l’actor i conegut de Ramon Camps en la militància de la UGT, també havien compartit professor d’esgrima. Alguns assistents al sopar van quedar sorpresos, no se sabia que Ramon Camps sabes lluitar amb espasa.El Sopar de les Garrofes va acabar abans de les dues de la matinada. El concurs ha donat el tret de sortida al Nadal Berguedà.