"Els periodistes intentem ser els primers testimonis imparcials de la història" -Robert Fisk-

divendres, de maig 26, 2006

Mercè Sallés: "L'alimentació avui dia és menys saludable i carregada de conservants"

Mercè Sallés és de Puig-reig i des de fa anys treballa com a dietista a Berga. Ella ha ajudat a molts berguedans a millorar la seva salut a través d’adquirir hàbits alimentaris saludables.

–La gent de la Catalunya central segueix dietes equilibrades?
–Aquí teníem fins ara la dieta mediterrània. Tenim bones hortalisses, verdures i gairebé tots els elements per una dieta equilibrada. El problema ha estat la intrusió de la cultura americana i el menjar ràpid. Cada cop més, la gent d’aquí segueix els models dels Estats Units i això és conseqüència de la vida tan frenètica que portem. Per aquest motiu la gent és més propensa al menjar ràpid i anar fast food.
–Així els hàbits alimentaris van molt lligats amb la cultura en què vivim.
–Sí, abans la mare estava a casa i tothom tenia el luxe de menjar un primer i segon plat. Avui dia la mare també treballa, està molt ocupada i ha d’anar al supermercat i allà compra menjar ràpid.
–Avui dia tenim una alimentació menys saludable que abans.
–Molt menys saludable i carregada de conservants. Els iogurts que comprem ens duren quinze dies o tres setmanes i si algú es fa un iogurt a casa no durarà això. Tota aquesta sèrie de productes que es compren al supermercat de menjar ràpid, a part dels conservants, també va molt més carregat de grasses saturades que qualsevol plat que elaboréssim nosaltres mateixos.
–Si volguéssim adquirir hàbits alimentaris saludables hem de canviar d’estil de vida?
–Sí, va molt lligat, per això els americans mengen tan malament. Allà ja fa temps duen una vida frenètica. Aquí ara passa el mateix perquè no tenim el temps d’elaboració que sí disposàvem abans.
–Quina és la solució?
–Hi ha coses que es poden fer ràpides i que poden resultar molt saludables a la vegada. Una amanida per exemple. És un plat que es tarda molt poc elaborar-lo. La carn a la planxa es tarda un moment en preparar-la. Un plat de pasta bullida només es tarda un quart d’hora i el llegum igual. S’ha de reeducar a la gent en hàbits alimentaris.
–Com s'educa sobre alimentació?
–Ja hi ha escoles que introdueixen l’alimentació com una assignatura. Això és important perquè de l’alimentació se’n deriven moltes malalties que es corregeixen amb una dieta correcta.