"Els periodistes intentem ser els primers testimonis imparcials de la història" -Robert Fisk-

dimecres, de juny 07, 2006

Josep Maria Casals: “En moltes ocasions les firmes són un gargot”

Josep Maria Casals és conegut a Berga per ser una persona compromesa amb les entitats culturals de la ciutat. Però fa anys que té una afició peculiar: recull firmes. A la seva col·lecció n’hi ha milers.


–Fa molts anys que recull firmes.
–Aquesta afició es remunta cinquanta anys enrera. Llavors va venir el director de cinema Orson Welles per gravar a Cardona la pel·lícula ‘Campanadas de medianoche’. Vaig anar a on s’allotjava amb el cartell d’una de les seves pel·lícules i em va firmar.
–L’Orson Welles, quin honor.
–No és la única d’un famós internacional, també tinc la firma de l’actriu Eva Garner que va venir a actuar en un film a un poble de la costa catalana.
–Vostè al llarg d’aquests anys ha anat a molts esdeveniments de Berga a recollir firmes.
–Sí, també tinc les firmes dels participants del Torneig Internacional d'Escacs que es feia a Berga. En una cartolina enganxava les firmes, les puntuacions i notícies de la premsa que apareixen arrel de l’esdeveniment.
–Veig que porta feina la seva afició, perquè a part de recollir firmes també busca les notícies de l’acte i fotos per fer un moral de cada esdeveniment.
–Sí, faig tot aquests morals perquè en les exposicions que he fet no tindria sentit només mostrar unes firmes. D’aquesta manera la gent es queda mirant una estona les signatures i en quin context estan recollides.
–Què vol que se’n faci el dia de demà amb tota aquesta feina que està realitzant?
–Tot el material que vaig exposar en les dues mostres que he fet les he donat a l’arxiu comarcal. Si algú ho vol consultar ho pot fer.
–Es que vostè fins i tot recull firmes de gent que no és coneguda!
–Sí, recullo les signatures de la gent que està a l’acte. A vegades em diuen ‘jo no sóc ningú’ i els contesto ‘què vol dir això, tothom és algú’.
–Les firmes reflecteixen la personalitat?
–No en tinc ni idea. De les firmes que jo he recollit, només un dos per cent s’entén alguna cosa.
–Hi ha alguna firma que li agradi especialment?
–No me les miro. Quan les fan sí que les observo, hi ha algunes de maques en què es llegeix el nom i hi ha un gargot maco, però en moltes ocasions només són un gargot i pregunto ‘això és la firma?’ i em responen que sí.