"Els periodistes intentem ser els primers testimonis imparcials de la història" -Robert Fisk-

dimecres, d’octubre 12, 2005

El Zahir, i els misteris de l'amor


La Núria Planas ens porta cada quatre setmanes l’apunt cultural en el Berenar de Ràdio Puig-reig. Llibres, efemèrides del mes, contes i propostes pel cap de setmana. En aquesta visita, la Núria ens ha aconsellat l’últim llibre de Paulo Coelho, El Zahir.
FITXA:
Pàgines: 288
Publicació: setembre 2005
Publicat en català i castellà (i altres)
Ed Proa en català
Ed Planeta Internacional
Preu: 17,5 euros

ARGUMENT: El Zahir és una novel.la que parla d’amor i d’obsessió. És la història d’un escriptor famós que un bon dia veu s’adona que la seva dona ha marxat sense deixar rastre. Aleshores ell comença un procés d’obsessió que al final es transforma en un canvi en la seva vida. El contacte amb un misteriós personatge asiàtic el portarà a fer un viatge llunyà cap a un destí desconegut. Reflexió sobre el matrimoni, la riquesa, la fama.

Com està escrit el llibre? Llenguatge ple de metàfores i comparacions, però molt entenedor. A vegades el que resulta més allunyat del lector és el propi tema abstracte (amor per exemple) que el llenguatge. Però si hi pensem una mica podem veure que allò abstracte es materialitza en les nostres vies en alguna cosa concreta. Aquí apareixen les reflexions de cadascú que crec que desperta aquest llibre. Molta habilitat narrativa.

A qui agradarà? A aquells lectors disposats a reflexionar amb la lectura d’un llibre que tracta temes (de caràcter, de relacions, de manera de viure...) que afecten directament a les persones.

A qui no agradarà? Als lectors que llegeixen per no haver de pensar ni reflexionar. Aquest llibre indubtablement et fa plantejar la vida.

dimarts, d’octubre 11, 2005

El PSC trenca amb ERC i passa a l’oposició (editorial del programa 8/10/2005)El Partit Socialista de Catalunya passa a l’oposició i trenca el govern que formava amb Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Puig-reig. La decisió dels socialistes és el punt i final d’una polèmica que dura des de fa mesos. El socialista Ramon Solà havia d’assumir l’alcaldia a l’estiu i succeir a l’actual alcalde, el republicà Josep Maria Boatella. Però Solà malauradament va ser víctima d’una malaltia que se’l va endur a principis d’estiu. Des de llavors, republicans i socialistes s’han tirat els plats pel cap. ERC al·ludia que el pacte era personal i que sense Solà no té sentit que l’alcaldia passi en mans del PSC. Els socialistes argumentaven que el pacte no deia que en absència de Solà, Boatella hagués de seguir en el càrrec. La veritat és que republicans i socialistes van ser poc hàbils a l’hora de fer el pacte local, perquè no deixa gens clar qui ha de ser l’alcalde en aquesta situació.
Si els polítics catalans han cansat per discutir durant tan temps l’Estatut. Els polítics de Puig-reig encara s’han fet més pesats. I això va dirigit tan al PSC com a ERC. El debat per saber qui té més quota de poder és buit per la població. El poder té aquestes coses, avui sóc amic perquè convé, demà ens enemistem perquè no interesses.
L’actual panorama deixa a ERC en una situació difícil, molt difícil. El govern està integrat per quatre regidors, i l’oposició està configurat per nou. Ara més que mai s’ha de pensar en el ciutadà. El PSC ha pres la decisió de passar a l’oposició, després que ERC prengués la determinació de no cedir l’alcaldia. Esperem que el ressentiment no es faci patent a la vida política del poble. Amb aquest panorama tan complicat, el PSC ha de fer una oposició constructiva, no pot sortir el ressentiment i posar traves al govern local. Més que mai s’ha de pensar amb la gent del poble.